Hodnocení podzimní části – mládež


Mládežnické týmy počínaje těmi nejmenšími až po žákovskou kategorii hodnotil trenér přípravek Luděk Rublič. Naopak ty nejstarší v dorostenecké kategorii hodnotili trenéři Jarda Myslivec s Tomášem Doležalem.

Fotbalová sezóna 2018/19 se nám přehoupla do své druhé poloviny a právě v těchto dnech se všechny nespecké týmy pomalu začínají připravovat na jarní část. Dříve než si ale řekneme, co nás čeká, tak se ohlédněme do roku minulého a zhodnoťme si uplynulý podzim.

V samotném hodnocení se ale vrátím do sluncem rozpáleného června, kdy končil předchozí soutěžní ročník. Toho času jsme měli v Nespekách, krom dorostu, pouze jedno mládežnické mužstvo a to starší přípravku. Kdo si pamatuje na mé hodnocení z konce minulé sezóny, tak jistě ví, že tehdy jsme naši práci hodnotili velmi pozitivně. A právě v těchto dnech se lámal chleba, co bude dál. Poté, co v mužstvu skončili 4 děti (dva z důvodu stěhování), čítal hráčský kádr 13 dětí. Nabízelo se, že nic nebudeme měnit a všichni se společně posuneme do kategorie mladších žáků. Nezastírám, že by to bylo pro nás to nejjednodušší možné řešení a neměli bychom s tím žádnou práci navíc.

Pořád tu ale bylo jedno velké „ALE“. Jednak se domnívám, že některým mladším hráčům by předčasný přechod do starší věkové kategorie neprospěl a kdo ví, možná by i kvůli tomu někteří hráči skončili. Nicméně ten hlavní důvod, proč jsem se nechtěl posunout se všemi dětmi, byl úplně jiný. Celý život, co trénuji fotbal, vnímám výchovu mládeže jako nějaký systém, jakousi fotbalovou školu, kdy každý hráč přechází z jedné třídy do druhé a postupně se učí novým věcem. A proto je pro mě velmi těžké se smířit s tím, že by v klubu chyběly některé věkové kategorie, např. mladší a starší přípravka. Je to stejné, jako by na základní škole chyběla druhá, třetí a čtvrtá třída.

A proto jsem preferoval, i za cenu komplikací, přihlásit do soutěže pokud možno všechny věkové kategorie. Sice to nebylo úplně jednoduché a stálo to hodně času a úsilí, ale nakonec se to povedlo. Ve spolupráci s SK Pyšely jsme našim dětem mohli nabídnout všechny fotbalové třídy počínaje mladší přípravkou a konče starším dorostem.

Mladší přípravka

Nejtěžší bylo dát dohromady hráčský kádr. Přibližně měsíc před zahájením soutěže, jsme v Nespekách neměli registrovaného žádného hráče. První trénink jsem naplánoval na polovinu srpna a pozval na něj pár dětí, které jsem osobně oslovil. Přišli čtyři. Další trénink už nás bylo pět a do konce měsíce jsme trénovali v sedmi. V září jsem dětem domluvil první přátelský zápas. Přestože soupeř byl z kategorie těch slabších, tak byl stále nad naše síly a rozdíl ve skóre byl obrovský. V druhé polovině září jsme již absolvovali první mistrovský turnaj. Ve skupině jsme měli hodně těžké soupeře Benešov, Vlašim a Týnec. Na druhou stranu, všichni soupeři k nám byli shovívaví a i přes prohry jsme se domů vraceli s dobrým pocitem. V současné době čítá hráčský kádr cca 10 dětí, z nichž rovná polovina jsou dívky.

Starší přípravka

Základ mužstva tvořilo šest hráčů., kteří v našem klubu působili již v minulé sezóně. Další děti jsme sháněli až v průběhu soutěže, ale poměrně brzy nás doplnili 4 nováčci. I v tomto případě se můžeme těšit z dívčího zastoupení, neboť mužstvo na podzim doplnily Viktorka Nedrová a Monika Provazníková. Z hlediska fotbalové výchovy bylo nejtěžší skloubit nové začínající hráče s těmi stávajícími tak, aby každý hráč dostal potřebnou péči a neustále se zlepšoval. U nových hráčů se mi to povedlo myslím velmi dobře, každý z nich udělal obrovský kus práce a viditelné změny byly patrné každý týden. Naopak vnitřní zklamání jsem cítil u těch nejtalentovanějších. I přes veškerou snahu se mi nepodařilo hráče dostatečně motivovat a někteří pracovali, jak se říká „na půl plynu“. Přesto se za naše výsledky nemusíme stydět, v tabulce jsme skončili v té lepší polovině, a proto nás na jaře čeká ta těžší skupina.

Mladší žáci

Z hlediska personálního obsazení jsme u tohoto mužstva předpokládali nejmenší problémy. Nicméně samotná realita už tak růžová nebyla. Po minulé sezóně bohužel skončili čtyři hráči, a tak v srpnu čítala soupiska pouze osm jmen. Nicméně soutěž jsme bez větších problémů odehráli, neboť trenér mohl počítat s pravidelnou výpomocí několika hráčů z přípravky a navíc v průběhu podzimu ještě doplnili mužstvo dva nový hráči. Po herní stránce mohl být trenér Martin Vošický spokojen, neboť kluci navázali na solidní výkony z konce minulé sezóny a fotbalem se především bavili. Z jedenácti odehraných utkání šestkrát zvítězili, ve třech případech byl úspěšnější soupeř a dva zápasy skončili nerozhodně. Celkově tak kluci obsadili krásné 4.místo a na jaře si zahrají tu těžší skupinu A.

Dorost:

Dorosteneckou kategorii hodnotili trenéři dorostu Tomáš Doležal a Jarda Myslivec:

S novými hráči nahrazujícími ty, jejichž věk už přestal patřit do dorostenecké kategorie, nebo kteří se již kopané z různých důvodů tolik nevěnují, se průměrný počet fotbalistů připravených k utkání dorostu ustálil někde kolem 12. V týmu máme pro tento ročník také věkem ještě dva žáky z Pyšel. I proto jsme se místo krajské I. třídy, na kterou bychom měli jako Nespeky nárok, přihlásili se spojeným týmem Nespeky/Pyšely do okresní soutěže.

První zápasy jsme nejednou hráli bez možnosti střídání a v Jankově jsme nastoupili dokonce pouze v počtu deseti hráčů. Přesto jsme si vedli dobře. Vyhráli jsme jak ve zmiňovaném Jankově, tak např. 1:0 v Úročnici, která po podzimu soutěž vede. Nevyšel nám pouze zápas s Bystřicí, s kterou jsme doma prohráli 3:1. Po dalších vítězstvích jsme prohráli ve Zvoli, byť hra v poli z naší strany po většinu zápasu nebyla zlá. Do konce sezóny jsme pak s výjimkou remízy s Trhovým Štěpánovem na provizorním hřišti v Kaldrubech již jen vyhrávali. Náš výkon v posledním utkání podzimu, ve kterém jsme se střetli s týmem Psár/Vestce a zvítězili 5:1, lze – zejména v prvním poločase – označit za gradaci naší formy. I díky této výhře jsme ze 13 zápasů získali 31 bodů a v polovině soutěže nám patří druhá příčka za Úročnicí, která má stejný bodový zisk, avšak lepší skóre.